Újabb kerékpárutak épülnek a Balaton mellett

Több területen is folyik a kerékpárút hálózat fejlesztése a Balaton környékén. Az Fonyód–Csisztafürdő közötti, 10 km-es bicikliút összeköti majd a Balatoni Bringakört a Buzsák–Somogyvár szakasszal, Tapolcáról pedig egy 9 km-es szakaszon szintén elérhetjük a Szigligetnél bekapcsolódó bringakört.

Megkezdődik a Fonyód-Csisztafürdő kerékpárút északi, mintegy három kilométeres szakaszának fejlesztése Fonyód és az M7-es autópálya között. A bicikliút Fonyódon belül csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz, így a körút mentén található településekhez is közvetlen összeköttetést jelent – derül ki a beruházó fonyódi önkormányzat sajtóközleményéből. Ennek köszönhetően a nyári turisztikai szezonban élénkülhet a biciklisforgalom a környéken. A fejlesztés nettó 125 698 653 forintba kerül, kivitelezője a SWIETELSKY Magyarország Kft.

„Az M7 autópálya feletti felüljáró és rávezető útszakaszokat két forgalmi sávos aszfaltburkolatú útpályával, vezetőkorláttal, hídkorláttal építik meg. Az M7-es autópálya feletti felüljárótól északra a meglévő út javításával, attól délre pedig burkolatlan útszakasz fejlesztésével és új útszakasz építésével alakítják ki a kerékpáros nyomvonalat.”

A tervezett útfelújítás jellemzően burkolat-felújítás. Az út nyomvonala mentén a felépítéshez a töltést meg kell magasítani, mely során a csapatékvíz elvezetéséről is gondoskodnak a szakemberek. A meglévő, kiterjedt foltokban tönkrement útfelületek felújítását és megerősítését tervezik. A burkolat bontással és teljes pályaszerkezet építéssel járó útfelújítás összesen egy kilométert érint.   

Az önkormányzat már átadta a munkaterületet a kivitelező cégnek, a tervek szerint ez a szakasz az év végéig elkészül.

Forrás: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A projektben az ökológiai lábnyomot is csökkentik

Vajda Kálmán, a SWIETELSKY Magyarország Kft. területi főmérnöke a Fonyód polgármesterével közösen tartott sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy az előző évek több sikeres kerékpárút fejlesztését követően a Fonyód – Csisztafürdő közti kerékpárút első szakaszát is ők építhetik meg.

„Minden projektünkben fontos szempont a környezetvédelem. Itt egy rossz állapotú út kerül felújításra, ahol fel fogunk használni minden bontásból keletkező anyagot, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat. A projekt megvalósítása során közel három kilométeres szakasz kerül felújításra. Körülbelül 2000 tonna aszfalt kerül beépítésre, közel 1 kilométeres szakaszon kerül a nyomvonal magasításra, ez a mostani burkolatszinthez képest 50 centiméteres emelést jelent.”

A teljes útzár mellett zajló felújítás idejére a lakosság türelmét kérik.

A Szent György-hegynél épül a kerékpárút

Dolgoznak a munkagépek és a szakemberek a Szent György-hegynél is, szemmel láthatóan jó ütemben halad a Tapolca-Szigliget közötti kerékpárút kialakítása.

Úgy tűnik, a Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget települések által alkotott konzorcium elképzelése 2016-os elindulása után végre révbe ért. Hat évvel ezelőtt Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 415 millió forintos pályázati keretet biztosított a beruházáshoz. Azonban ez a keret az építőipari árak emelkedése miatt kevésnek bizonyult, így a kormány segítségére is szükség volt a régi álom megvalósulásához. A projekt a Széchenyi 2020 program által, mintegy 943 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével jöhet létre és a tervek szerint idén novemberben már használhatják a bringások. A négy érintett település, Tapolca, Raposka, Hegymagas és Szigliget pedig nagy lépést tett a turizmus erősítése érdekében.

Forrás: Szijártó János/Napló

A kilenc kilométer hosszú kerékpárút nyomvonala Tapolcáról a Kisapáti felé vezető aszfaltos úton indul el, majd a Szent György-hegyet északról megkerülve ér ki a raposkai téglagyárnál. Ott a település meglevő útjain halad, és a kultúrháztól szintén a meglévő úton tekerhetnek tovább a biciklisek Hegymagasra. Innen Szigligetig a lápos területen, földúton fut a nyomvonal, ami a Ciframajornál éri el a 71-es számú főútvolanat és a Balatoni kerékpárutat.

Forrás: Magyar ÉpítőkVEOL