Az elmúlt években Zamárdi neve összeforrt az elektronikus zenével a Balaton Sound révén, de ennek jövője kérdésessé vált, mivel lejárt a fesztivált szervező cég és a város önkormányzata közötti szerződés.

Az idén 16. alkalommal megrendezett fesztivál szombati látógatószáma elérte a 100 ezret, ami a korábbi évek eredményeihez képest szerényebbnek tűnő szám. Sokan a fesztivál hanyatlását vizionálják a csökkenő nézőszám miatt, de nem ez indokolja, hogy a következő időszakra nincs még szerződése a Balaton Soundnak.

„Lejárt a szerződésünk a szervezőkkel. Abban 2024-ig volt lehetőségük megtartani a Balaton Soundot, tehát ilyen értelemben ez volt az utolsó fesztivál, amit megrendezhettek itt”

– nyilatkozta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere a Sonline-nak.

A polgármester érvelése szerint azért nem született még megállapodás, mert erről már az új képviselőtestületnek kell majd megállapodni, ami csak októberben fog felállni. Azt is hozzátette, hogy az önkormányzattal kötött szerződést úgy alakították ki, ahogyan azt a zamárdiak kérték a tavaly megtartott közvélemény-kutatás eredménye alapján. A Sziget Zrt. pedig azt kérte az önkormányzattól, hogy később rendezhessék meg a fesztivált, amiért a rögzített 150 millió forint felett további 20 millió forintot fizettek a városnak.

A fesztivál jövője tehát kérdéses, ahogy az is, hogy ha nem a Balaton Sound rendez elektronikus zenei fesztivált, akkor pótolják-e esetlen más rendezvénnyel.