Április 1-én indul a tavi viharjelzési szezon

2023. április 1-jén kezdetét veszi a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A tavi viharjelzések az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készülnek. A Balatonnál az idei év a 89. viharjelzési szezon. A balatonihoz hasonlóan viharjelző rendszer működik a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el. Az érintett tavaknál a katasztrófavédelem által üzemeltetett viharjelző lámpák mutatják az érvényes jelzési fokozatot.

Az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából folyamatosan figyelik a légköri folyamatok alakulását és az időjárási előrejelzések mellett szükség esetén viharjelzéseket adnak ki a tavakra. Ezekről az információk folyamatosan frissülve megtalálhatóak a met.hu honlapon, illetve követhetőek az OMSZ Meteora nevű ingyenesen letölthető mobil telefonos alkalmazás segítségével.

Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 km/h és 60 km/h közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés pedig a viharos (60 km/h-t meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések a szélerősödést megelőzően félmásfél órás időelőnnyel kerülnek kiadásra.

A Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ (www.met.hu), a BM OKF (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján.

Forrás: met.hu

Borítókép: MTI/Varga György