Az elmúlt időszak magas vízállása miatt kockázatokat rejt a dunai fürdőzés a Dunakanyarban. A nagy meleg miatt sokaknál természetes, hogy ilyenkor levonulnak a folyópartra és megmártóznak a hűs vízben. Sokan évtizedek óta teszik ezt, de a hőségriadó olyanokat is lecsalogat a partra, akik amúgy máshogyan keresik a felüdülést.

A Dunakanyar több településén is működik kiépített szabadstrand a természetes vizek kedvelőinek, de az sem ritka, hogy sokan nem kijelölt helyen fürdőznek. A jelen időszakban ennek lehetnek kockázatai, ugyanis a nemrég levonult árhullám miatt szennyezettebb a víz a szokásosnál. Veszélyes lehet a magas vízállás miatti megnövekedett sodrás, de ilyenkor az sem ritka, hogy a víz elhullott állatok tetemeit szedi fel az ártérből, emiatt fertőzésveszély alakulhat ki.

Forrás: Facebook

Verőcén hasonló a helyzet, a strandolni vágyókat tiltó tábla fogadja, amelynek értelmében közegészségügyi és biztonsági okokból a strand lezárásra került.

Forrás: Szeretünk Verőce Facebook csoport

Dunakeszin sem túl fényes a helyzet. Itt amellett, hogy a part bekerült az öt legrosszabb minőségű strand közé, még a közösségi oldalakon is terjedni kezdett egy beszámoló, amelyben arra hívja fel a figyelmet a szerző, hogy a Dunában fürdőző kutyát állatorvoshoz kellett vinni, mert rosszul lett fürdetés után.

Forrás: Facebook

De mégis mi okozhatja a fürdőzés korlátozását, ha az ÁNTSZ honlapja szerint Dunakeszi kivételével amúgy jó minősítést kaptak a strandok?

Itt fontos megjegyezni, hogy ez a vízminőség csak látszólagos, és sokan talán értetlenségüknek adnak hangot, hogy miért nem lehet fürdeni a Dunában, ha a vízminőség egyébként jó. Ennek oka, hogy az ÁNTSZ vizsgálata csak a szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálja. Ettől függetlenül lehetnek a vízben olyan egyéb anyagok, amelyek indokolhatják a fürdőzés korlátozását.

Bármennyire is vonzó ebben a nagy melegben csobbanni egyet a Dunában, most azért még van némi kockázata annak, belefut az ember valami olyan anyagba, ami megviseli az immunrendszerét. Kitartás, reméljük hamarosan normalizálódik a helyzet.