A június megérkezésével hirtelen a nyakunkba szakadt a jó idő is. A szeszélyes tavaszhoz képest ez az időjárás sem éppen olyan, amire sokan készültünk.

Joggal mondhatjuk, erre nem voltunk felkészülve, próbáljuk meg újra.

Na de miért is szívtuk meg? Mit is lehetne ebben a nagy kánikulában csinálni? Igen, ebben, ami egész héten kinéz nekünk itt a Dunakanyarban. Ebben a júliusinak tűnő időjárásban legszívesebben mindenki a vízparton lenne, és élvezné a kellemesen hűs víz hullámait. Ehhez képest bár az időjárás alkalmas lenne a fürdésre, a víz nagyon nem alkalmas arra, hogy belemerészkedjünk. Arra meg főleg nem alkalmas, hogy gyerekeket beleengedjünk a vízbe.

Jelenleg a Duna vízállása bár apadást mutat, még mindig elég magas, így a megszokott strandfelületeket sok helyen víz borítja. Ahol esetleg kilátszik a víz alól a part, ott még rengeteg hulladék található, amit víz hozott magával.

És ha már hulladék, akkor menjünk egy kicsit beljebb a vízbe. Jelenleg a víz a magas vízállás miatt sokkal sebesebb sodrású, mint azt a nyári fürdőzések során megszokhattuk. A magas sodrás rengeteg hulladékot kap fel a partról (faágak, kutyaház, elhullott állatok tetemei), amelyek nem a vízbe valók. Ezek a hulladékok sokszor nem a víz felszínén úsznak, hanem sokszor a felszín alatt, ami különösen veszélyes lehet.

És ha már a vízben vagyunk érdemes megemlíteni azt is, hogy szemmel látható hulladékok mellett azért vannak apróbbak is, amiktől olyan sárgás, iszapos lett a víz színe. Bár nem kötelező inni belőle, azért egy-két fordulásnál előfordulhat, hogy egy pár kortyot benyel az ember. Na ebből a vízből azért nem kellemes inni.

És ha ez a sok minden még nem lenne elég, akkor ott van néhány kellemesebb akadály is. Korábban már írtunk róla, hogy Dunakanyart is érintő strandfejlesztések miatt a kedvenc strandjainkon megkezdődtek az építési munkálatok. Persze az eddigi időjárás és vízállás nem kedvezett a munkálatoknak, így az is kérdéses, hogy az igazi strandszezonra elkészülnek-e a fejlesztések.

Szóval nagyon úgy néz ki, hogy ezt jól megszívtuk, a Dunakanyarban most egy kis ideig ki kell hagyni a dunai fürdőzést.