Idén már 7. alkalommar rendezték meg a Tisza megtisztítására szervezett PET-kupát. A Természetfilm.hu Egyesület szervezésében zajló környezetvédelmi akciónak köszönhetően az idén már látszottak az eredmények, látványosan csökkent egyes ártéri területek hulladékszennyezése.

Az idei tisztítótúra számai a következők:

  • 16 pillepalackból készült hajó,
  • 320 önkéntes,
  • 8-10 tonna összegyűjtött hulladék,
  • 80 folyamkilométeres megtisztított szakasz (Tivadar és Záhony között ).

Szerencsére egyre nehezebb dolguk van az önkéntes versenyzőknek, mivel azokon a területeken, ahol a korábbi években már összeszedték a szemetet, látványosan tisztult a folyó ártere. Ez persze nem jelenti azt, hogy veszélyben a PET kupa jövője, mivel sajnos a folyó ukrajnából és romániából folyamatosan kapja a nem éppen kívánatos utánpótlást.

Az idei verseny győztese a Tilos Rádió csapata lett, akik az elmúlt három évben folyamatosan jó eredményeket érnek el. Második helyezett a tavalyi győztes, az ICPDR (Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság) lett. A harmadik helyen hármas holtverseny alakult ki a baráti csapatként a fiatalokat is szép számban képviselő Hangák, a kezdetek óta visszatérő dunaföldvári Aztakeservit és a Siemens Evező-SÖK vállalati csapata között.

A Tilos Rádió győztes csapata búcsúzik a 7. Tiszai Pet Kupától

Könnyek, bölcsek, nevetés és végtelen odaadás. A videóból kimaradt pár olyan kalóz, akinek sokat köszönhet a Tilos csapat: Buzál Bora (11), Luca Kis-Kovàcs, Imre Nagy, Hugyecz Gábor. Áldassék a nevűk és a munkájuk! Köszönjük az odaadó segítséget és az extra felvételeket: Sára Bőhm és Balázs Tisza!Zene: Layanda#PetKupa #TisztaTisza #BeatPlasticPollution #5ThingClear

Uverejnil používateľ Tilos Rádió Štvrtok 29. augusta 2019

Ha valaki kellő kedvet és elszántságot érez magában arra, hogy maga is tevékenyen részt vegyen a környezet megtisztításához, az mostantól becsatlakozhat a szemétszedő derbibe, ugyanis a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében ősztől rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

Borítókép: PET kupa Facebook oldala