Itt vannak a tervek az új balatoni kompokról

Elkészültek azok a típustervek, amelyek alapján megújulhat a balatoni hajóállomány. A BAHART-nál is tudják, hogy a Tihany és Szántód között közlekedő kompok nem mai darabok, hiszen a legfiatalabb BAROSS GÁBOR komp is már 44 éves.

A BAHART célja a flotta megújításával, hogy 2030-ra európai színvonalú hajózási feladatokat tudjon ellátni. Akár már jövőre, de legrosszabb esetben 2022-ben Szántód és Tihany közt már az új kompok fognak közlekedni, és addigra teljesen megújul a két parton a rév, valamint a kikötő környezete, aminek következtében európai színvonalú átkelési lehetőségek állnak majd az étkelők rendelkezésére.

Az új balatoni komp látványterve. Fotó: https://mtu.gov.hu

A fejlesztések nem csak a kompokat érinti, hanem a tervek szerint megrendelik az első kisméretű katamaránokat is, amelyek alapvetően Balatonfüred, Keszthely és Siófok körzetében fognak közlekedni.

Az új balatoni katamaránok látványterve. Fotó: https://mtu.gov.hu

A hazai vízi turizmus fejlesztésében hatalmas mérföldkő lesz ez a fejlesztési projekt, mert a jelenlegi hajóállomány a Balatonon igencsak elöregedett.

A BAHART új zászlóshajója. Fotó: https://mtu.gov.hu

A teljes podcast, amiben Guller Zoltán vezérigazgatóval beszélget Szujó Zoltán a turisztikai fejlesztésekről, itt hallgatható meg: